Ellen hvilte seg til seier i kaffemesterskap

Oslo: Ellen Schei Tveitdal (61) fra Froland i Aust-Agder vant lørdag avslapnings-NM som er en hyllest til kaffepausen, med en hvilepuls på 53,5.

 For sjuende året på rad inviterte Norsk Kaffeinformasjon til årets mest avslappende mesterskap, og lørdag ettermiddag ble finalen arrangert i Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo.

– Dette var veldig moro! Jeg har ”hytte” på Grünerløkka og slapper svært godt av når jeg er i Oslo, så det kan ha bidratt til at jeg oppnådde så lav hvilepuls i finalerundene, jublet Tveitdal etter at NM-seieren var i havn.

I finalen slo Ellen blant annet ut Trondheims delfinalevinner Samim Karimi (17) og Else Bruvik (78), som tirsdag vant NM i Slappas delfinale i Bergen.

Ett års gratis kaffe
Under NM i Slappa kjemper deltakerne om noe så uvanlig som å oppnå lavest hvilepuls mens en ligger i en hengekøye etter å ha drukket en kopp kaffe, og mens en sykepleier måler hvilepulsen din.

Med NM-seieren i boks innkasserer Ellen ett års gratis forbruk av kaffe og seierstrofeet “Den forgyllede kaffetrakter”.

– Jeg drikker kaffe daglig, og nyter den også gjerne ”på sengen” når jeg våkner om morgenen, smiler finalevinneren, som til daglig arbeider som lektor på videregående skole.

Leder Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon (NKI) er godt fornøyd med årets Slappa-NM.

– Denne uken har vi hatt to fantastiske delfinaler i Bergen og Trondheim med nye rekorder i antall deltakere. I Oslo kom solen fram og sørget for at folk storkoste seg og kaffen har gått ned på høykant. Vi har hatt deltakere fra to til 78 år, så det er fortsatt få NM med så bred deltakelse som dette. Samtidig er det utrolig hyggelig å stå for et arrangement som så mange synes det er gøy å delta på, sier Lynes.

Kaffens sentrale rolle
NM i Slappa er ment som en hyllest til kaffepausen, og kaffepausen representerer et viktig avbrekk i hverdagen for mange. 40 prosent av kaffebefolkningen foretrekker å ha kaffepausen sammen med kollegaer på jobben, viser årets Kaffeundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på oppdrag fra Norsk Kaffeinformasjon.

Nesten like mange foretrekker å tilbringe den hjemme etter middag eller med godt lesestoff. De fleste mener kaffe spiller en sentral rolle i jobb- eller skolesammenheng – enten som samlingspunkt, som oppkvikkende middel eller som personlig pusterom, viser studien.

– Vi lever i et hektisk samfunn der hverdagen er travel. Kaffepausen er verdifull. Den gir folk en pust i bakken, og bidrar til at vi får summet oss og pratet sammen, sier Lynes. Hun mener derfor arbeidstakere kan ha godt av å legge inn en kaffepause eller to i løpet av arbeidsdagen.

– Sjefer bør oppfordre sine ansatte til å ta en kaffepause. Det er da det blir tid til uformelt snakk og gode ideer, og mye konstruktivt kan komme ut av en slik pause, sier NKI-lederen.

Pauser øker effektiviteten
Nordmenn er i verdenstoppen i kaffekonsum, og hvert år importeres vel 40 000 tonn kaffe til Norge. Det utgjør rundt 160 liter ferdigbrygget kaffe per nordmann.

– En god kaffepause kan være et enkelt, men virkningsfullt botemiddel mot stress. Ved å legge bort jobben og fokusere på å nyte kaffen i fem minutter, blir du både avslappet og fokusert. Så selv om kaffe har en oppkvikkende effekt, kan en ordentlig kaffepause redusere stress, sier Lynes.

Det er også gode helsemessige gevinster ved å drikke kaffe. Ifølge seniorprofessor i epidemiologi Dag S. Thelle indikerer nyere studier på at kaffe har en rekke gunstige fysiologiske effecter. Studier viser også at personer som evner å ta seg en pause innimellom er de mest friske og effektive, og holder ut lengre.

– Med tanke på den fysiske helsen kan du trygt drikke kaffe med god samvittighet, understreker Marit Lynes.

Følg En hyllest til kaffepausen på facebook.com/kaffepausen – eller legg ut bilder av dine kaffepauser på Instagram #kaffepausen, så er du med i trekningen av en flott kaffe-premie! Les mer på www.kaffe.no

Kontaktperson:
Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862

Espresso Mobile, daglig leder Arild Johnsen, mobil 901 68 468


Dette er NM i Slappa:

  • Norsk Kaffeinformasjon, i samarbeid med Espresso Mobile, arrangerer NM i Slappa for sjuende år på rad.
  • Delfinaler ble arrangert på Festplassen i Bergen 27. august og på Trondheim Torg 29. august.
  • Vinnere av delarrangementene i Bergen og Trondheim ble invitert til NM-finalen i Sofienbergparken i Oslo lørdag 31.august.
  • Den som oppnår lavest gjennomsnittlig puls i løpet av 5 minutter vinner.
  • Vinneren av årets NM i Slappa får trofeet ”Den forgyllede kaffetrakter” og ett års gratis forbruk av kaffe.