Foto: Aletta Harrison
TILBAKE TIL OPPRINNELSEN
Helt på sydvestspissen av det afrikanske kontinent, der det indiske hav og atlanterhavet møtes, ligger idylliske Cape Town. Omkranset av vakre fjell, med lange strandstriper, spennende dyreliv og fantastisk matkultur, lokker byen til seg turister fra hele verden. Bare nevn en hvilken som helst internasjonal reisemålkåring, og Cape Town ligger sannsynligvis i det øverste sjiktet. Et uendelig utvalg av kvalitetsrestauranter, vingårder, varierte naturmuligheter, surfing, strandliv, kunst- og kultur, for ikke å snakke om klimaet; Cape Town har alt. Men at byen er et mekka også for kaffeelskeren, er det fortsatt ikke så mange som vet. I løpet av det siste tiåret har ambisiøse kaffebarer og kvalitetsbrennerier litt etter litt begynt å gli inn som en del av Cape Town’s gastronomiske kvalitetsstempel. Små estetisk særpregede kaffehus gjemmer seg rundt om i byen og setter sitt eget preg på den. For lokale innbyggere har de blitt en naturlig del av den sosiale kulturen; her møter man venner for en god samtale, jobber, sjekker mail eller bare reflekterer over livet, eller over en virkelig god kaffekopp. Vi har fått smake det ypperste av kaffe i Cape Town, og i tillegg fått oppdage overraskende bånd mellom kaffebrennerier i Oslo og i Kappstaden.
ESPRESSO LAB MICROROASTERS
Espresso Lab Microroasters er en godt bevart hemmelighet, skjult innerst i den populære markedsgården Bisquit Mill i den trendy bydelen Woodstock. Kaféen er kaffeelskerens hemmelige strand; et sted man raskt forstår man er heldig som har funnet, og helst vil ha litt for seg selv.
Stedet drives av portugisiske Renato Correia og svenske Helene Vaerlien. Etter flere år i reiselivsbransjen og med reiser over hele verden bak seg, falt paret pladask for Cape Town. Sammen begyntede å undersøke hvordan de kunne kombinere ønsket om et liv i Cape Town med drømmen om å drive sitt eget kaffebrenneri. Renato, som lenge hadde vært kaffeinteressert, studerte alt han kom over om brenning og raffinering.
PASJON OG TILFELDIGHETER
Vi kommer ikke langt inn i samtalen før det viser seg at forbindelser til Norge faktisk har vært svært sentrale i parets avgjørelse om å satse. Da Renato oppdaget at norske Tim Wendelboe hadde vunnet World Barista Championship, bestemte han seg for å legge turen innom Wendelboe’s kaffebar på Günerløkka neste gang paret var i Oslo for å besøke Helenes tante. Derfra var veien kort: Wendelboe inviterte Renato på et arrangement i kaffesmaking, og satte ham snart i kontakt med Supreme Roastworks. Renato hadde nemlig bestemt seg for å kjøpe samme type brenner som Supreme; en Diedrich. Han fikk umiddelbart god kjemi med gutta i Supreme, som ga ham råd, veiledning, og kanskje aller viktigst: selvtillit. Og dermed begynte ballen å rulle. I dag er Renato tydelig på at både Wendelboe og Supreme Roastworks var avgjørende for at han våget å satse: «De ga meg tro på at dette kunne jeg klare», forteller han. Paret kjøper fortsatt kaffe gjennom Nordic Approach.
Helene og Renato fant sitt lokale i The Old Bisquit Mill, og begynte å gjøre det til sitt eget. Etter å ha brukt mesteparten av sparepengene sine på kaffebrenneren og annet utstyr, var de tvunget til å stå for hele oppussingen selv. Kanskje skandinavisk minimalisme har hatt innflytelse på resultatet, for kaféens interiør og estetikk har en ren og elegant stil, dominert av hvitt og med klare linjer. Det ble naturlig å bringe inn lab-elementer i interiøret.
HÅNDVERK OG KUNST
Navnet Espresso Lab forteller noe om vår filosofi rundt kaffe, forklarer Renato. Kvalitet, kreativitet og konstant utforskning er viktig for oss. En roaster blir aldri bedre enn bønnene han bruker, og evnene han har til å trekke ut potensialet i dem på ulike måter. Kreativitet og utforskning er avgjørende.
Kanskje det er derfor Espresso Lab stadig eksperimenterer med nye, kaffebaserte drikker perfekte for en varm sommerdag hvor man tørster etter smaken av kaffe. En av de mest populæreer Cascara Fizz, som faktisk er basert på et av kaffeproduksjonens biprodukter, nemlig det tørkede skallet av selve kaffebæret. Dersom det tørkes riktig for å unngå overfermentering, kan det brukes på utallige måter. En av Espresso Labs bestselgende sommerdrinker er altså basert på hjemmelaget cascara-sirup, sodavann og lime. Drinken Vitamin C utviklet de for å komme vinteren i møte. Den består av espresso, kaldpressetingefær, sitron og honning. Drikken ble så populær at den nå er på menyen året rundt. I tillegg tilbyr Espresso Lab blant annet Black Tonic, som ganske enkelt er en Espresso & Tonic.
«Det at vi brenner bønnene lyst får frem en blomsteraktig aroma og fruktsødme, noe som skaper et godt utgangspunkt for å lage kaffebaserte kalde og varme drinker. Det er ingen røkt og brent bismak, smak av aske eller andre typer forstyrrende elementer i smaksopplevelsen. Dette kan lett oppstå i en mer mørkbrent kaffe, og ødelegger muligheten for å eksperimentere med ulike smakskombinasjoner,» mener Helene.
I løpet av de ni årene som har gått, har Espresso Lab fått en internasjonal fanskare. Nylig havnet stedet i Phaidons utgivelse Where to drink Coffee (2017),i konkurranse med kaffebarer og brennerier i 50 land. Men Espresso Lab er ikke det eneste brenneriet i Cape Town som havnet i denne guiden. Det andre er nemlig Rosetta Roastery.
ROSETTA ROASTERY
Rosetta har to utsalg på hver sin side av Cape Town, men selve brenneriet ligger i det kreative komplekset Woodstock Exchange, et steinkast unna Espresso Lab. Her finner du en mørk, eksklusiv stil og et personale som raskt gir deg lyst til å gjøre Rosetta til ditt andre hjem. Estetikken passer kaffen; Rosetta brenner sin kaffe litt mørkere og er noe mer tradisjonelle, men til gjengjeld ekstremt perfeksjonistiske. Eierne Jono le Feure og Rob Cowles startet i band sammen i tyveårene, men er nå forretningspartnere med felles livsprosjekt. Duoen åpnet nylig en kafé like ved Zeitz Mocaa, verdens største museum for afrikansk samtidskunst. Kaféen ligger i et område som kalles The Silo, like ved havna og restaurant- og handleområdet Waterfront.
Duoen stiller store krav til hvilke grønne single-origin bønner de kjøper, og blind-cupper regelmessig for å være helt sikre på at de velger de ypperste råvarene. Med hver kopp kaffe følger en opplevelse av helt spesiell eksklusivitet. Brenneriet har full fokus på ren spesialkaffe, og selger kun enkeltgårdskaffe nettopp for å få fram karakteristikkene i den enkelte kaffen. «For å kunne kjøpe inn de aller beste kaffene i verden, har vi vært nødt til å sette prisene litt høyere. Det handler rett og slett om at det vi ønsker, er å skape den ultimate smaksopplevelsen. Akkurat som vin finnes i alle prisklasser etter graden av eksklusivitet i produktet, har vi samme filosofi omkring kaffe. Det handler om lidenskap til kaffe, rett og slett, men også om at kvalitetskaffe er lettere å handle rettferdig» forklarer Jono. Nylig har paret begynt å forhandle en eksklusiv kaffe fra gården Gesha Village i Etiopia, til nær dobbelt pris av en ordinær kopp. Delikat servert, og med en behagelig og balansert smak av ananas, toffee og mandarin, ønsker duoen å løfte vår opplevelse av hva en kaffe kan være.
Blant kaffebaserte drinker som kan nytes i varmen, tilbyr stedet blant annet en espresso på den etiopiske kaffen Beloya, som har fruktige smakstoner av Earl Grey, sitrus og marmelade, servert med hylleblomstsoda og isbiter. Eller man kan nyte en deilig kaldpresset iskaffe.
Cape Town er stolt av sin uavhengige og innovative kultur. Her dominerer ingen store internasjonale kaffekjeder som lett bringer mindre lokale aktører i kne. Dermed får man en helt annen variasjon og autensitet både i estetiske helhetsopplevelser og i tilnærming til kaffebrenning- og brygging. I den lokalutgitte guiden over kaffefavoritter i Cape Town (2018), finnes hele tyve anbefalinger i bykjernen. I tillegg kan man nyte kvalitetskaffe blant annet ved Atlantic Seaboard, i området rundt Cape Peninsula og og i de idylliske sørlige forstadsområdene til Cape Town. Fra et kaffeperspektiv har Cape Town aldri vært mer spennende. Så kanskje det er nå du bør vurdere å legge ferien nettopp hit?
OGSÅ VERDT ET BESØK . . .
ORIGINS
28 Hudson St | De Waterkant
Som Cape Towns første brenneri av kvalitetskaffe, kalles ofte Origins «gudfaren av spesialkaffe» i Cape Town. Med flere meritter fra nasjonale og internasjonale baristakonkurranser, er Origins i særklasse. Profesjonalitet til fingerspissene og en egen baristautdanning gjør stedet til en institusjon for kaffe i Cape Town. Kaféen har behagelig atmosfære og et godt matutvalg til kaffekoppen.
TRUTH COFFEE ROASTING
36 Buitenkant St | Cape Town City Centre
Med helt unik såkalt «steam punk» estetikk inspirert råindustri, skrapmetall og metallrør, er gourmetstedet Truth Coffee like mye en opplevelse for øyet som for smaksløkene. Stedet har blitt kåret til verdens beste kaffebar to ganger av The Daily Telegraph og er en opplevelse utenom det vanlige.
BEAN THERE
58 Wale Street | Cape Town
Dette litt anonyme og rolige stedet har en avslappende atmosfære, men kaffen smaker alt annet enn anonymt. Perfekt for den gode samtalen over en deilig kopp, eller noen timer med arbeid foran mac’en.
DEPARTMENT OF COFFEE I KHAYELITSHA
VPUU Building | Corner of Ntlazane Road and Khwezi Crescent | ILitha Park | Khayelitsha | Cape Town
Lokalisert i townshipen Khayelitsha finner du Department of Coffee, som har som mål å bringe god kaffe «tilbake til folket» og å gjøre konseptet kvalitetskaffe til allemannseie. Et spennende sted å besøke om du er interessert i både god kaffe, og kaffeindustriens historie. Men ønske om at ingen skal føle seg for fattige til god kaffe, har Department of Coffee tatt på seg et viktig samfunnsoppdrag.