Tyrkisk kaffe kalles også gresk eller arabisk kaffe. Denne måten å håndbrygge kaffe på benyttes av millioner av mennesker. Den beskrives gjerne som en liten kopp med veldig sterk kaffe, med skum på toppen og et lag med kaffegrut på bunnen.
– Å lage tyrkisk kaffe gjøres for hånd Tilberedningen tar gjerne litt tid, så hjemme lages det oftest ved anledninger der en ønsker gjøre litt ekstra stas, sier Carolin.
Hun ønsker å begrave eventuelle myter eller oppfatninger av at tyrkisk kaffe er lik dårlig kaffe eller kaffesmak. Som med andre bryggemetoder avhenger kaffesmaken like mye av kvaliteten på kaffen en bruker, understreker hun.
– Også med tyrkisk kaffe kan en derfor med fordel bruke spesialkaffe eller annen kvalitetskaffe.
Egen tradisjon
Tilberedning skjer med en bryggemetode forskjellig både fra tradisjonell kokekaffe, filtermetode eller tilvirking av espresso under trykk – selv om det er likheter.
En benytter såkalt snusmalt kaffe som er malingsgraden finere en espressomalt. I likhet med koke-/bålkaffe tilsettes kaffen i vannet før oppkok, men innen tyrkisk kaffe kokes det hele opp i en (kobber)kjele med en liten åpning, kalt ibrik. Oppkokingen skjer tradisjonelt i en sandkoker, som er et varmeelement med sand oppi.
– Sandkokeren kan trolig ha opphav fra at man opprinnelig kokte opp kaffen i den varme ørkensanden. Den sikrer et raskere oppkok ved at ibrik-kjelen settes godt ned i den oppvarmede sanden, forteller Carolin. Tyrkisk kaffe kan smakssettes både med sukker eller krydderurter, noe som gir en rekke deilige smaksvarianter. – En kan tilsette selv det en liker; anis, nellik, kanel, muskat, kardmomme gir godt preg på smaken.
Smakte seg ”blind”
Med bakgrunn fra Jerusalem møtte Carolin Azar den tyrkiske kaffetradisjonen i tidlig alder, og som tiåring fikk hun kaffen servert med melk av moren sin.
– Min mor praktiserte tyrkisk kaffe som tradisjon. Det var den type kaffe hun likte best og som hun laget i helgen eller ved spesielle anledninger, forteller Carolin.
Azar er i dag leder ved et av Kaffebrenneriets utsalg i Oslo og levende opptatt av kaffe. Interessen for tyrkisk kaffe har tiltatt i voksen alder, og ble i 2013 toppet med NM-seier i Drammen og sjette plass under VM i Istanbul i september.
– Å konkurrere innen kaffe var en utfordring jeg langt fra var sikker på å ville ta. I oppkjøringen testet jeg meg nesten blind på smaker inntil jeg – med god hjelp av mine kolleger – fant mitt uttrykk. Og gøy var det!
Tyrkisk kaffetradisjon er naturlig nok betydelig større i utlandet enn i Norge, med større rekruttering og konkurranse, og grenen var eksempelvis ikke med under årets NM i Drammen.
– Kanskje er ikke interessen tilstrekkelig, og for få som praktiserer dette daglig. For meg som elsker å leke med smak er det uansett viktigst fremheve at tyrkisk kaffe kan by på kaffesmaker av like høy kvalitet som andre bryggemetoder, avslutter Carolin Azar.