Blandinger

Kaffe smaker ulikt avhengig av art og hvor den vokser. En kaffeblanding, eller «blend» er kaffe sammensatt av flere ulike sorter for å oppnå en spesiell smak.

Med «spesialkaffe» har interessen for opprinnelse, mikroklima, foredling og de ulike plantenes egenskaper økt. Single origins er stedegne sorter, hvilket betyr at de enten kommer fra et enkelt land, et bestemt område (origin) eller fra en bestemt plantasje (estate).

Det aller meste av den kaffen som selges verden over er imidlertid blends –  kaffeblandinger fra ulike plantasjer, regioner eller land.

Det er mange gode grunner til å blande kaffe og det er ikke tilfeldig at de fleste kaffebrenneriene gjør det. Først og fremst gir det et forutsigelig produkt. Mesteparten av den kaffen vi får kjøpt i dagligvareforretningene er nøye sammensatte blandinger som cupperne har funnet fram til, og som skal være så lik som mulig over tid. Dette kan by på utfordringer. Hver innhøsting kan gi ulike nyanser og smaker og man får ikke alltid tak i den kaffen man ønsker som følge av mindre produksjon. Da vil innkjøperne lete etter andre kaffesorter som erstatning.

En annen grunn til å blande kaffe er ønsket om å skape en mer kompleks smak enn det en single origin/estate kan gi. Noen varianter blir mer harmoniske og rundere når de blandes med andre. Målet vil være å lage en blanding som blir bedre enn hver og en av de individuelle komponentene.

Bilde av kvinne som cupper kaffe.Før kaffe skal blandes må den cuppes. Cupping er kaffesmaking og går ut på å observere smak og aroma på brygget kaffe. En profesjonell cupper vil kunne kjenne igjen og definere smaks- og aromastoffer for på den måten sette sammen den rette blandingen. Dette er en utfordrende øvelse og krever mye trening. Det er også en kreativ prosess. Man må ha en idé om hvor man vil – hvordan blandingen skal smake. Summen av tre fantastiske kaffer gir ikke nødvendigvis en harmonisk blanding.

Det lages ulike blandinger for ordinær kaffe og espressokaffe. Det kan være mange varianter i en blanding, og oppskriftene holdes  hemmelig. Variantene må imidlertid holde samme kvalitetsnivå.  Mange single-origins kan nytes ublandet så sant de er balansert i forhold til syre, sødme, bitterhet og kropp. Her vil den profesjonelle kaffebrenner vurdere alternativene og velge strategi. Brennes kaffebønnene hver for seg kan man få et optimalt resultat før blanding. Brenner man kaffebønnene sammen vil resultatet bli mer stabilt. Imidlertid kan bønner ha ulik størrelse, tetthet og tørrhet som gjør at de rett og slett ikke kan brennes sammen.