Petterson med familie forlot hjemlandet og slo seg ned i USA i mellomkrigstiden. De må ha brakt med seg mange gode gener, for det tok ikke lang tid før en av etterkommerne ble sentralbanksjef i landet. Petterson, som etter hvert ble anglifisert til Peterson fant ut at han ville ha en «hytte på landet» hvor han kunne ta livet med ro. Han kjøpte Hacienda la Esmeralda i Panama, godt oppe i lia ikke langt fra Panamakanalen. Den driftige karen startet kvegdrift på Haciendaen som er på størrelse med en god norsk kommune. Etter hvert overtok sønnen Price driften. Han så at kaffeplantene trivdes bra i høyden i nabolandene og tenkte dermed at det var noe han ville prøve selv. Plantemateriale ble skaffet og kaffe ble dyrket. Price var en dyktig mann på mange felt, og havnet etter en stund i Foreign Relation Board i Speciality Coffee Association of America og dermed i stolen ved siden av undertegnede.
– Har du noen gang hørt om Geisha, spurte han en dag tidlig på 90-tallet. – Ikke damene, men kaffen. – Ja, jeg var nylig i byen Geisha i Etiopia, svarte jeg. Om enn i en helt annen forbindelse. Jeg halte fram Mac’en, viste han bildene av treet med de noe avlange bladene, og fruktene. – Å ja, vi har noen Geisha-trær på plantasjen, men jeg aner ikke hvordan de kom til oss, funderte Price.
Fra blader til bær
Noen århundrer tilbake i tid, og til det som betraktes som kaffens arnested: Kaffa i det indre av Etiopia, på grensen til Sudan. Kaffe og Kaffa er en fonetisk tilfeldighet. Ordet kaffe kommer fra den andre siden av Rødehavet og betyr noe tilsvarende drikk eller vin på arabisk. I Kaffa høstet de bladene fra de ville kaffebuskene, fermenterte og tørket dem, lagde et ekstrakt, (som det gjøres for te), tilsatte honning og det krydder eller de urter man måtte ha for hånden. La oss av respekt for kulturforskjeller si at det smaker «annerledes». Denne drikken lages og nytes fremdeles lokalt, så det er anledning til å prøve om du ikke har noe i mot å reise langt. For 500 år siden plukket man, ved nok en tilfeldighet, kaffetreets bær. De brant frøene, lagde ekstrakt og vår dags kaffe var oppfunnet. Drikken slo an og kommersiell dyrking startet basert på frøene fra jungelen i Etiopia. Kaffetrær fantes i mange varianter, men de buskene som gav størst avling ble foretrukket som morsplanter.
Langsom utbredelse
Nord i Kaffa ligger byen og distriktet Geisha. Der vokste det en botanisk variant som på grunn av liten avling på buskene nærmest ble oversett i noen hundre år. På 30-tallet fant man ut at varianten var sykdomsresistent og egnet til kryssing. Den havnet i Kenya og Tanzania. Omtrent 60 år senere dukket den opp på Price Petersons farm i Panama. Ingen vet hvordan den havnet der. Alle spor slutter i Øst-Afrika. Planten ble plassert på et høydedrag i farmens ytterkant nærmest ved en tilfeldighet. Den ble høstet og resultatet blandet med øvrige botaniske varianter på farmen, som Typica.
Flaks og faglig dyktighet
Det er nå tilfeldighetenes spill slår til for fullt. Det viser seg at kombinasjonen Geisha, høyt over havet, det spesielle jordsmonnet, stabilt sentralamerikansk klima, en god porsjon fagli
g dyktighet og mye flaks gir full uttelling: For selv om avlingene er små, så er smaken spesiell. Spesielt god. Rundt årtusenskiftet startet Cup of Exellence (CoE) konkurransen. Panama ønsket å delta, men var en liten kaffenasjon. I Europa visste de fleste ikke engang at de dyrket kaffe der. Det ble for smått for CoE, til Price Petersons store ergrelse. Han lot seg ikke stoppe og organiserte egne konkurranser i Panama. Han sendte inn prøver fra Geishaplantene sine, og vant suverent. Han ble selv overrasket da juryene var overbegeistret og jurymedlemmer bydde over hverandre mot astronomiske høyder i den påfølgende auksjonen. Dette var i 2004, og Esmeralda Special Geisha ble vinner i Best of Panama, SCAA Cupping Pavilion og Rain Forest Allience cupping for quality, da og alle påfølgende år fram til i dag.
Rekordrask prisvinner
Esmeralda Special Geisha har hentet rekordhøye priser på auksjoner og er blitt et kjent merke i kafferelatert media og hylles av kaffeeksperter verden over. Alt på under fem år. Prisrekorden ligger på rundt 1300 kr pr kilo, bare for råvarene. I 2008 ble Hacienda la Esmeralda og Peterson-familien hedret med Speciality Coffee Association of Europe’s Life time Achievement Award. Peterson-familien mottok prisen i København der en stolt Price kunngjorde at neste generasjon nå har overtatt.