1. Lag espresso direkte i en forvarmet cappuccinokopp.
2. Når man trener på å steame melk, kan man benytte et melketermometer for å overvåke oppvarmingen. Vær oppmerksom på at temperaturen som vises på termometeret er litt forsinket, slik at den reelle temperaturen på melken er noen grader varmere. Vi anbefaler å stenge steamkranen når termometeret viser litt over 60°C.
Termometeret må aldri overstige 70°C. Da vil melken lukte og smake ubehagelig (risgrøt-lukt). Du hører en økende brumming rett før melken blir for varm. En cappuccino skal drikkes så å si med en gang.
«Blås ut» vannet som ligger i steam-armen før du starter. Tappes ikke denne vannmengden ut, blir melken utvannet.
3. Fyll melkekannen litt under halvfull med kald melk, og tre kannen inn på steam-armen til sprayhodet kommer rett under overflaten på melken. Skru på steamen og før sprayhodet ut mot kanten av kannen slik at melken roterer i kannen. Samtidig hører du en «hvislende» lyd. Skummet vil dannes fra kjøleskap-kald melk til ca 45°C, og du ser at melken stiger i kannen. Ved ca 45°C fører du sprayhodet inn mot midten av kannen og litt ned (nærmere bunnen). Fortsett å varme melken til den holder rundt 60°C.
4. Skummet skal bli fløyelsmykt kompakt og fyldig.
5. Tørk umiddelbart av alle melkerester på steam-armen med en fuktig klut. Skru på steamen et par sekunder for å blåse ut innvendige melkerester.
6. Hell melkeskummet forsiktig over kaffen slik at melkeskummet legger seg fint i koppen og det dannes en mørk kaffering ytterst langs kanten.
7. Servér straks. La gjesten selv få tilsette sukker og krydderdryss.
Les også: Caffè latte & cappuccino