Det finnes en rekke modeller i markedet. Presskannen ble patentert av den italienske designeren Attilio Calimani i 1929. Her hjemme ble Bodums variant veldig populær på 80- og 90 tallet. Den danske kjøkkenvareprodusenten overtok en klarinettfabrikk i Normandie i 1982 hvor en forholdsvis ukjent presskanne kalt Chambord ble produsert. Etter hvert ble Bodum Chambord en stor suksess som lever godt den dag i dag.
Bruk av presskanne er en variant av trekkemetoden, hvor all kaffen er i kontakt med vannet hele tiden.
Malingsgrad
«Presskannemalt» er definert som en egen malingsgrad i Norge. Den er grovmalt, men noe finere enn kokmalt. Ved grovere eller finere malingsgrad justeres bryggetiden.
Bryggetid
Dersom du benytter filtermalt kaffe skal trekktiden være 4-5 minutter, og om du velger kokemalt skal den være 6-7 minutter.
Dosering
Styrken på kaffe er en smakssak, men vi anbefaler minimum 60 gram per liter vann.
60 gram per liter
3 kopper | 3 dl vann | 18 gram kaffe |
4 kopper | 4 dl vann | 24 gram kaffe |
8 kopper | 8 dl vann | 48 gram kaffe |
70 gram per liter
3 kopper | 3 dl vann | 21 gram kaffe |
4 kopper | 4 dl vann | 35 gram kaffe |
8 kopper | 8 dl vann | 56 gram kaffe |
Slik gjør du
- Forvarm presskannen. Er den av glass taper den raskt varme.
- Kok opp friskt vann.
- Ha i kaffe og halvparten av vannet og rør rundt for å fukte all kaffen.
- Hell i resten vannet.
- Sett på stemplet i øvre stilling. Sørg for at helletuten er lukket.
- La kaffen trekke i 4 – 6 minutter avhengig av malingsgrad
- Press stemplet sakte ned og server kaffen.
Tips
Ved litt finere malingsgrader vil det være en utfordring med sedimenter i kaffen. Om du ønsker kaffen filtrert, så er det egne filtere å få kjøpt. Enkelte skummer også av toppen før stemplet skyves ned.