Slik bruker du en presskanne

Presskanne, French Press, Cafetière à Piston, Coffee Plunger – kjært barn har mange navn.

Bilde av presskanneDet finnes en rekke modeller i markedet. Presskannen ble patentert av den italienske designeren Attilio Calimani i 1929. 
Her hjemme ble Bodums variant veldig populær på 80- og 90 tallet. Den danske kjøkkenvareprodusenten overtok en klarinettfabrikk i Normandie i 1982 hvor en forholdsvis ukjent presskanne kalt Chambord ble produsert. Etter hvert ble  Bodum Chambord en stor suksess som lever godt den dag i dag.

Bruk av presskanne er en variant av trekkemetoden, hvor all kaffen er i kontakt med vannet hele tiden.

Malingsgrad

«Presskannemalt» er definert som
en egen malingsgrad i Norge. Den er grovmalt, men noe finere enn kokmalt. Ved grovere eller finere malingsgrad justeres bryggetiden.

Bryggetid

Dersom du benytter filtermalt kaffe skal trekktiden være 4-5 minutter, og om du velger kokemalt skal den være 6-7 minutter.

Dosering

Styrken på kaffe er en smakssak, men vi anbefaler minimum 60 gram per liter vann.

60 gram per liter

3 kopper 3 dl vann 18 gram kaffe
4 kopper 4 dl vann 24 gram kaffe
8 kopper 8 dl vann 48 gram kaffe

70 gram per liter

3 kopper 3 dl vann 21 gram kaffe
4 kopper 4 dl vann 35 gram kaffe
8 kopper 8 dl vann 56 gram kaffe
Slik gjør du
  • Forvarm presskannen. Er den av glass taper den raskt varme.
  • Kok opp friskt vann.
  • Ha i kaffe og halvparten av vannet og rør rundt for å fukte all kaffen.
  • Hell i resten vannet.
  • Sett på stemplet i øvre stilling. Sørg for at helletuten er lukket.
  • La kaffen trekke i 4 – 6 minutter avhengig av malingsgrad
  • Press stemplet sakte ned og server kaffen.
Tips

Ved litt finere malingsgrader vil det være en utfordring med sedimenter i kaffen. Om du ønsker kaffen filtrert, så er det egne filtere å få kjøpt. Enkelte skummer også av toppen før stemplet skyves ned.