Kalde drikker
- Enkel eller dobbel espresso
- 1 cl rom sirup
- 1-2 cl vanilje sirup
- Litt melk
- Shakes og helles i glass med is
I shaker
- Fyll en shaker halvveis opp med isbiter
- Tilsett alle ingrediensene
- Shake kraftig i ca 30 sekunder
- Server i egnet glass fylt med is
Kommentar
- Hvis du benytter varm espresso bør dette skje hurtig.
- Du kan også bruke espresso som er tilberedt på forhånd og kjølt ned. Dette er smart hvis du ønsker å servere større mengder.
- Hvis du velger å tilberede espresso på forhånd, kan søtningen gjøres samtidig ved å tilsette en liten teskje hvitt sukker per espresso. Det løser seg da lettere opp og du har en felles basis å jobbe ut i fra til alle drikkene.
- De bitre smakene i espressoen er mer fremtredende når kaffen er kald og det kreves kraftigere søtning enn på varme drikker.
- Hvitt sukker har en mer intens søtsmak enn brunt og det løser seg lettere opp.
- Espressoen kan også med fordel lages litt kortere enn normalt, dvs ca. 20-25 ml.
- Hvis du ikke har espressomaskin kan selvfølgelig drikkene også tilberedes med kraftig filterkaffe eller kaffe fra presskanne.
- Alle oppskriftene for latte- og frappèvariantene kan også serveres som shaket variant og omvendt.
- Mengden melk er ikke oppgitt eksakt. Den må justeres i forhold til størrelse på glass og ønsket konsistens på drikken.