Hektiske cupping-dager i Burundi

Som kvalifisert dommer var Steinar Paulsrud fra Kaffebrenneriet på Burundi Prestige Cup, som er deres prøverunde for å bli med i Cup of Excellence (CoE) programmet.

– Det er ufattelig flott å bli invitert til et land for å smake den beste kaffen som er å oppdrive der, sier Paulsrud som er markedsdirektør og en av Kaffebrenneriets gründere.

– Må jobbe smart

Kaffebrenneriet har i dag åtte kvalifiserte dommere som deltar i CoE-organisasjonens program for utvelgelse av kvalitetskaffe. Paulsrud har vært internasjonalt jurymedlem siden 2002 og dermed deltatt Steinar-cupper-2-600x893på kaffekåringer i de fleste av CoE-landene.

– Det er superlange cupping-dager fra mandag morgen og uken gjennom. Det gjelder derfor ha kondis, jobbe smart og «porsjonere» ut seg selv underveis, forteller han.

Juryen starter med smaks-kalibrering, for å bli kjent med forskjellige syrer i kaffene.

Deretter gjelder det å bestemme aroma og styrkenivå. Så begynner selve cuppingen av de 50-60 ulike kaffesortene gjennom flere omganger.

– Det gjelder å spytte ut underveis og drikke mye vann, smiler Paulsrud.

Fra cupping til utsalg

Av de 60 kaffene som ble vurdert i Burundi blir de 23 best rangerte lagt ut for salg på nettauksjon, for å sikre optimal pris til farmeren.

Etter hjemkomst får Paulsrud og kollegene i Kaffebrenneriet tilsendt et utvalg av kaffene til Norge, der de kan smake dem med norsk vann. De setter så opp en felles prioritert ønskeliste for hvilke kaffer de skal by på i nett-auksjonene.

– Det er ikke alltid de best rangerte kaffene som faller i smak. Når Kaffebrenneriet velger kaffer er det mer avgjørende hvilke kaffer som faller best ut med norsk vann, forteller han.

To til tre måneder etter auksjon kan kaffen være i salg enten som hele bønner og som Kaffebrenneriets svart kaffe i butikk.

– Vi vet at dette er blant verdens råeste kaffer. En skulle ha lett lenge for å finne dette kaffe-gullet på egen hånd! Bare i Burundi er det 600 000 kaffefarmere!