Unn deg en kaffekalender!

Adventskalenderen har gledet barn i generasjoner. En liten sjokoladebit er god grunn til å komme seg ut av sengen en mørk desembermorgen. Men det finnes også julekalendere for voksne, og nå kan kaffeglade mennesker starte dagen med en kaffeoverraskelse hver eneste dag fram til julaften.

Det er ikke den ting du ikke kan putte i julekalenderen. Sjokolade, leker, lakris, sminke, vin eller øl. Nå også kaffe. Først ute i Norge var Kaffebox, som i flere år har tilbudt kaffekalender i lekker innpakning. Nå følger brenneriene etter. 

Kaffebox er Norges største abonnementsordning for spesialkaffe.

Ny kaffe hver dag

Southern CoffeeJacuLangøra og Kaffebrenneriet tilbyr utvalgte kaffesorter i flotte forpakninger. Kundene kan glede seg over ny kaffe hver dag i 24 dager.

Hvorfor ikke kaste seg på trenden og sikre seg spennende kaffer i adventstiden? En perfekt førjulsgave til deg selv eller til en du vet setter pris på god kaffe.

Mengden kaffe varierer mellom 35 eller 50 gram i hver pose. Langøra Kaffebrenneri tilbyr 36 gram i posene. – Hvorfor det? spurte vi Kristian Helgesen, som driver brenneriet.

– Rundt 35 gram er det du trenger for å brygge kaffe til en eller to personer på morgenen. Vi har 36 gram og da har du nok til 0,6 liter på håndbrygg, trakter eller presskanne, sier Kristian.

Han innrømmer at det er mye jobb med å utarbeide gode brenneprofiler til 24 ulike kaffer, og ikke minst pakking og all logistikken rundt. Han er imidlertid veldig fornøyd med salget og kommer til å gjenta suksessen neste år. Kristian tar imot bestillinger helt til 21. november. 

Ble revet vekk

Kaffebrenneriet, vår største norskeide kaffebarkjede, satser også på kaffekalender i år, og markedssjef Marit Toverud er strålende fornøyd med responsen.

– Vi har hatt lyst til å lage kaffekalender i flere år, og er både stolte og glade over det vi har fått til. Vi har kun lagd et begrenset antall kalendere og disse ble straks utsolgt. Dette er helt klart noe som frister til gjentakelse, sier Marit. 

– I vår kaffekalender finner du de beste kaffene vi har smakt i år, blant annet kaffe fra ni ulike land, fire Cup of Excellence og tre Geisha. Flere av kaffepartiene er kjøpt inn kun for denne kalenderen. Kaffekalenderen består av 24 poser med 50 gram kaffe i hele bønner. Man åpner esken nederst og trekker ut en pose for hver dag. Posene er merket med lukenummer, farmernavn, smaksbeskrivelser, bønnetype, prosessering og høydemeter.

Støtte til Kirkens Bymisjon

Jacu har laget en adventskalender med 12 kaffesorter, 35 gram kaffe i hver av de 24 posene. Dette er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjons arbeidstreningsprosjekt «I jobb», Bønner Kaffe og Jacu. 

– Ved å kjøpe denne flotte julekalenderen støtter du Kirkens Bymisjons arbeid, og bidrar til å skape arbeidsplasser til mennesker som av ulike grunner faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet, sier Anne Birte Bjørdal Hanken i Jacu.


Direkte fra gården

Southern Coffee i Kristiansand har satt sammen en kalender med 24 ulike kaffer fra Nicuagara, Kenya, Brasil, Guatemala, og Honduras. All kaffen er kjøpt direkte fra gård, uten mellomledd, og kaffen er pakket i poser med enveisventil for å bevare ferskheten. Steinar Svenning er strålende fornøyd, og overbevist om at kundene vil sette pris på kaffen.

Ikke bare norske brennerier

Kaffekalender ser ut til å slå an, og brennerier i både Sverige og Danmark har kastet seg på bølgen. Nespresso har samarbeidet med den colombianske designeren Johanna Ortiz, og laget en vakker kalender inspirert av natur og regnskog.

Hører du til de turglade som ikke gidder å brygge kaffe på bål, har The Brew Company en egen kalender med turkaffe hvor man kun heller varmt vann i spesialutviklede poser og lar kaffen trekke. Og foretrekker du å kjøpe kaffe i interiørbutikken, tilbyr Home & Cottage adventskalender fra «Nabo Store».

Noe for enhver smak, altså. Og noe skal man jo kose seg med i mørketiden. Hvorfor ikke kaffe?