Svart og selvbrygget

Nå skal kaffen igjen drikkes svart. Vi dropper melk, sukker og andre tilsetninger – og nyter den rene kaffesmaken. Men når kaffen skal stå på egne ben, stilles det også høyere krav til både råvaren og tilberedningen. Her presenterer vi noen tilberedningsmetoder for svart kaffe, egnet for kjøkkenbenken.

Manuell filtrering
Noen vil kjenne igjen denne metoden fra den gang i studie-tiden da en ordentlig kaffetrakter var utenfor økonomisk rekkevidde. Nå er den tilbake – og slett ikke bare som en nødløsning, men en måte å brygge på som gir kaffen sitt eget særpreg. Her har du selv full kontroll over både temperaturen og tiden kaffen er i kontakt med vannet.

Vil du gjøre det ordentlig, starter du med å skylle filteret med varmt vann. Papirsmaken blir borte, og vannet mister -mindre av temperaturen.

Når kaffen er på plass i filt-eret, heller du over nesten kokende vann, nok til å fukte kaffen. Kort pause, før du langsomt heller over resten av vannet. Neste gang kan du variere både temperatur og bryggetid – og smake forskjellen.

Presskanne
Ble presskanna plassert innerst i skapet fordi du ikke syntes resultatet var strevet verd? Det kan skyldes at ekstraherings-tiden – tiden kaffen og vannet er i berøring med hverandre – var feil. Prøv igjen, for pressekannekaffe er godt, det er miljøskapende – og faktisk veldig enkelt.

Du kan velge både kokmalt kaffe, filterkaffe eller press-kannemalt kaffe som nå er å få kjøpt, men det aller beste er selvsagt om du selv maler kaffen.

Varm opp kanna ved å skylle den med varmt vann. Ha i kaffen, hell på halvparten av vannet og rør rundt. Så er det bare å helle resten av vannet i beholderen, og la den trekke.

 Om du har valgt filterkaffe skal trekketiden være 4-5 minutter, med kokemalt legger du på et par minutter. Så trykker du stempelet ned til bunnen. Om all kaffen skal drikkes med en gang, kan den gjerne serveres direkte fra kanna. Skal den stå litt, bør den helles over i en termokanne.

Traktekaffe
Til daglig vil de fleste av oss fortsatt ty til kaffetrakteren. Ikke et vondt ord om denne maskinen som finnes i et hvert norsk kjøkken. Har du kjøpt en trakter som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon, er det din egen innsats som avgjør om du kan trakte drikkbar kaffe. Filterholder, serveringskanne og selve trakteren må være ren. Om du bruker et litermål til å helle vannet i trakteren, sikrer du deg at den holdes fri for gammel kaffe. Er trakteren i daglig bruk, bør den renses med Clean Drop rensemiddel hver annen uke.

 6-7 strøkne skjeer (bruk kaffemål) til hver liter vann – og rent, friskt vann. Når kaffen er ferdig, hell den på en termokanne. Og glem for all del ikke å rengjøre denne også. Blir kaffen stående på varmeplaten, er den snart bitter.

Syphon
Denne bryggemetoden går under flere navn, på norsk kalles det ofte ganske enkelt vakuumkolbe. Selv om den er ukjent for mange, er det en gammel tilberedningsmetode. Faktisk har den vært kjent i 160 år, og særlig vært brukt i Frankrike og Tyskland. Den var i bruk på 60-tallet men gikk deretter av moten, og dukket først opp igjen nærmere 40 år senere blant de virkelige kaffenerdene. Nå er metoden på vei tilbake, og utstyret er jo dekorativt i seg selv. Kanskje kunne dette vært interessant for enkelte restauranter å se nærmere på, nettopp for å differensiere seg og ha et større fokus på selve kaffeserveringen?

I vakuumkolben varmes vannet opp i den nederste kolben til overtrykket presser det varme vannet opp til kaffen i det øvre.

Under kolben er det plassert et rødspritbluss, som nå skal blåses ut. Da faller trykket og den ferdige kaffen renner ned igjen. Dette tar litt tid, men du og gjestene har noe å se på mens det pågår.

Chemex
Dette er også en metode for manuell filtrering, men her brukes det et tykkere filter. Dette gjør bryggingen noe langsommere, slik at kaffen er lengre tid i kontakt med vannet. Kaffen blir fyldig som presskaffe, men like ren som filterkaffe. Vannet skal være kokende.

Du fukter filteret, doserer kaffen, og tilsetter deretter litt vann. Nå fester den fuktige kaffen seg mot bunnen av filteret, slik at resten av vannet  passerer jevnt gjennom kaffen. Og så er det bare å helle resten av vannet rolig ned i filteret.

Chemex

Kokekaffe
Dette har vært den norske tilberedningsmetoden i mange generasjoner, og fortjener å komme til heder og verdighet igjen. På tur er det en selvfølge å henge kaffekjelen over bålet, og kokekaffe er praktisk når du skal servere kaffe til mange mennesker. Etter et måltid med norsk tradisjonsmat, for eksempel til jul, bør det være en selvfølge at vi også serverer «norsk» kokekaffe.

Det er så enkelt som å koke opp vannet og tilsette grovmalt / kokmalt kaffe. Rør øverst i kjel-en til all kaffen er gjennombløt, og la den trekke – ikke koke! – i 6-8 minutter. Så heller du forsiktig i koppene, så ikke gruten følger med, eller bruker en sil når du heller over på serverings-kanne eller termos.

aeropress_MG_2830-280x170Aeropress
Her er metoden for den som vil lage seg en skikkelig kopp ego-kaffe. Den lille aeropressen er nemlig beregnet på å brygge én og én kopp. Styrken bestemmer du helt og holdent ut fra egen smak – all kaffe kan brukes.

Du starter med å skylle filteret i kaldt vann, monterer hvit filterpapir i filterholderen nederst og tar i den finmalte kaffen, heller på nykokt vann (temp 92- 96 C), rører rundt i 20- 30 sekunder, setter på stempelet og presser dette rolig ned…