Beskytter kaffens aroma

Effektiv emballasje skal sikre best mulig produktkvalitet til forbruker, og kaffe er i så måte blant de mest krevende næringsmidler.

Når en heller varmt vann over kaffen for å brygge en god kopp, er det kaffens aromastoffer som ekstraheres ut og utgjør den gode kaffesmaken. Men luft og lys utgjør trusler som kan ødelegge aromastoffene og den velsmakende kaffen. Kaffeemballasjen er en beskyttende barriere mot oksygenet i luften og lys.

Inntil ett års holdbarhet

Kaffeposen skal være så robust at den tåler transporten fram til butikk. I Norge foregår dette oftest med lastebil fra sør til nord. Den skal også tåle å falle i gulvet uten at den går i stykker.

I dag skjer pakking oftest maskinelt, i et tempo opp mot 100- 130 kaffeposer per minutt hos større produsenter. Pakket kaffe i lys- og lufttette poser har i Norge en holdbarhet fra et halvt til ett år i uåpnet tilstand, i andre land som Italia opptil to år.

Kaffe er et av de mest krevende næringsmidler når det gjelder holdbarhet. Mens mel, salt og andre produkter kan holde sin opprinnelige kvalitet i årevis, vil kaffe i en åpnet pose miste aromaen mye raskere og bør derfor brukes i løpet av to-tre uker.

Plast og aluminium

Dagens kaffeposer består hovedsakelig av plast og aluminium som utgjør en type metallisert plastfolie. Under pakking helles kaffen i posen, hvorpå en blåser nitrogen ned i posen for å trenge vekk oksygenet, såkalt nitrogen- eller gassflushing. Deretter sveises posen sammen slik at den blir helt tett.

Dette er den beste metode for emballering. Nitrogengass reagerer ikke med noe og påvirker ikke smak. Gassflushing brukes i dag både til kaffe og også andre næringsmidler.

Emballasjeforskning

Forskning på den optimale kaffeemballasje skjer fortsatt.  Tørrkaffe eller instant coffee tåler mer oksygen enn fersk kaffe, men er svært følsom for fukt. I Norden emballeres denne på glass, med en membran på toppen som sikrer et friskt produkt, mens en i Øst- og Sør-Europa bruker mer aluminium.


Emballasje2Når kaffe kommer i kontakt med luft skjer det en reaksjon (oksydering) som gradvis ødelegger kaffens smaksstoffer. Lys virker som en katalysator for enhver reaksjon og vil akselerere den negative effekten på kaffens aromastoffer. Under pakking fylles den lys- og lufttette kaffeposen med nitrogen som fortrenger oksygenet.

One thought on “Beskytter kaffens aroma”

Det er stengt for kommentarer.