Smaksdommeren

Det er noen få smaksdommere i Norge. De er nødvendige for å få gjennomført kaffekonkurranser. En av dem er Silje Arnevik fra Trondheim

Silje har tråkket sine kaffesko i Dromedar i 13 år, og begynner å få rutine. Det trengs når man skal bedømme kaffe i time etter time. Hodet må være kaldt og konsentrasjonen må være på topp. Hun begynte som barista i Nordre gate men etter hvert ble baristajobben byttet ut med kurs og opplæring. 

Selve dømmingen kom i gang ved en  tilfeldighet. Tore Øverleir spurte om  hun kunne stille som smaksdommer i Regionsmesterskapet i 2016. – Det var vel fordi jeg var så kresen, smiler Silje. Daværende SCAE-koordinator Storm Lunde testet og godkjente meg, jeg fikk utdelt dommerskjema, og siden har det gått slag i slag. 

Silje har ikke selv konkurrert, men kaffe har hun avgjort greie på. Med glimt i øyet, ironi og kvikke formuleringer er det moro å høre Silje snakke om kaffe. Evnen til å forenkle kommer godt med når nye og gamle baristaer skal læres opp i Dromedarsystemet.

De siste årene har Silje dømt både innenlands og utenlands. Hun fant en dyktig mentor i John Arild Stubberud, internasjonal dommer med lang erfaring. Silje har deltatt i John Arilds egne dommerteam og blitt foreslått inn i andre team. De dømte sammen under VM i Amsterdam 2018. 

Bilde av Silje Arnevik som cupper kaffe

Eneste sertifiserte dommer i Skandinavia

World of Coffee Events (WCE) arrangerer de internasjonale VM-konkurransene. For å kunne dømme i VM kreves en såkalt WCE-sertifisering, og for tiden er det ingen andre sertifiserte smaksdommere fra Skandinavia enn Silje Arnevik.

Silje tok eksamen Kortrijk i Belgia i fjor, og er godkjent til å dømme etter VM-standard. Det er mange tester som inngår i eksamenen, både sensoriske og teoretiske. Alle må bestås, og har man feil på en av dem, stryker man på hele eksamen.

Det lå mye arbeid i forberedelser. Silje leste og pugget på regelverk, kaffekunnskap og botanikk og jobbet mye med det sensoriske. Det å skrive dommerskjema er også viktig. Hvem som helst av dommerkollegaene skal kunne lese det som er har skrevet og gi tilbakemelding til gjeldende barista som har konkurrert.

Mye god kaffe

– Så lenge det er godt drikker jeg det
aller meste, sier Silje. Det finnes jo så
mye fantastisk kaffe og jeg synes alltid det er gøy å smake på nye ting. 

Til hverdags lar hun gjerne smaksløkene få litt fri og drikker kaffe som ikke er så veldig utfordrende. Ellers brygger hun gjerne på Aeropress, fordi det gir et
fyldig brygg med stor munnfølelse. 

Bevisstheten øker

– Jeg tror folk er blitt mer råvarebevisste. Vi vil vite hvor ting kommer fra, hvordan det produseres og vi har blitt enda mer interessert i smak. Kaffebransjen ligger nok enda litt etter spesialøl og vin, men interessen for disse produktene har hjulpet oss med å sette fokus på smak og  å vise at kaffe ikke bare er kaffe. Folk
begynner så smått å se at det er ulike segmenter og prisklasser innen produktet vi selger, og det virker som interessen for bonden er større hos store deler av kjøpegruppen vår. 

Smak som hobby

Det tar tid å utvikle sensorikkferdighetene og Silje bruker mye tid på å bli enda bedre på å smake. Det blir nærmest som en hobby, og hun er som mange andre kaffefolk opptatt av sjokolade. Av den tette forbindelsen det er mellom smakene og hvor mye som er likt i prosessene. Hun har også kurs i ølsmaking og øldømming og arrangerer innimellom Whiskysmakinger på hobbybasis. 

Genuint miljø i Trondheim 

Det skjer mye bra i Trondheim. Her er mange brennerier og høy kompetanse hos sentrale aktører i miljøet. Vi har jo både Q-grader og VM-dommer, flere Norgesmestere og VM-deltagere i ulike konkurransegrener her. Miljøet er tett og særlig Dromedar har vært tidlig ute med å konkurrere. Det gir en mulighet til å leke med kaffe og fordype seg, mer enn om man kun står i kaffebar. Baristaene som har konkurrert for Dromedar har ofte tatt med seg konkurranseinnstillingen videre til nye plasser, og dermed spredd kunnskap og entusiasme for kaffefaget videre.