espresso feature

Slik lager du espresso

God espresso er ikke så vanskelig å lage, så lenge det gjøres riktig. Her er syv ting du må huske på, for å kunne tilberede den perfekte espressoen.

1.

Les maskinens bruksanvisning nøye. Kontroller at temperaturen er ca 90°C og trykket 9 bar. Avvik må justeres. Maskinen må få tid til å varmes opp før du starter!

2.

Når kvernen er riktig justert, males kaffen. Dosér ca 7 g kaffe i en ren filterholder (også kalt bajonett eller «grip») til ca 30 ml væske.

3.

220Press kaffen i filterholderen med et forsiktig trykk for å få en jevn overflate. Gi filterholderens nedre del et lett slag med baksiden av stapperen, slik at kaffekorn som ligger langs veggene i filterholderen ristes ned på kaffe-kaken. Pakk deretter definmalte kaffekornene tett sammen med et 15 kilos trykk, slik at kaffen blir kompakt og kan yte jevn motstand når vannet presses gjennom. Øv gjerne på badevekten! Fjern kaffe som måtte ligge igjen på kantene av filterholderen og sett den på plass. Pass på arbeidsstillingen når du pakker kaffen, slik at du unngår å overbelaste sener i håndledd og arm.

4.

Sett den forvarmede koppen under filterholderens tappehull. Start maskinen. Traktingen av en espresso skal ta ca 25 sekunder.

5.

59Dersom det skal lages to kopper, brukes tokopps-filteret og dobbel mengde kaffe. Som regel er det lettere å få til en fin crema på espressoen når man benytter tokoppsfilteret. Dette har sammenheng med hvordan vannet presses gjennom kaffen i filterholderen. Tilberedningstiden er den samme om det tilberedes enkel eller dobbel espresso.

6.

Kontroller at fargen på cremaen er røbrun, gjerne marmorert med dypere «tigerstriper». Servér med det samme. Skal du lage espresso til flere personer, er det viktig at du serverer én og én kopp etter hvert som de blir ferdige. Ikke samle flere kopper for å servere dem samlet. Espressoen skal drikkes umiddelbart.

7.

Filterholderen lar du stå i maskinen til neste kopp skal tilberedes. Slå ut den gamle «kaffe-kaken» og tørk vekk kafferester før du doserer en ny espresso i filterholderen. La det renne litt vann ut av fordelingsfilteret før du monterer filterholderen med ny kaffe i – da fjerner du enkelt gamle kafferester.