Ord fra kaffebaren

Navnet skjemmer ingen, men hva får du egentlig i koppen når du bestiller de ulike variantene med kaffe?

Americano: En enkel eller dobbel espresso servert i cappuccino eller kaffe-kopp som fylles opp med varmt vann, eventuelt så mye som gjesten ønsker.

Lungo: Tilberedningstiden er den samme som for en espresso, men kaffen males grovere og mengden blir dermed større.

Espresso: Ca 30 ml kaffe laget på ca 25 sek «under trykk» i en spesialmaskin. Espressoen får et nydelig skum på toppen, kalt crema.

Doppio: Dobbel espresso. To enkle espressoer som serveres i en større kopp.Espresso_tilberedning3

Ristretto: Tilberedningstiden er den samme som for en espresso, men kaffen males finere og mengden blir dermed mindre.

Kaffee crème: Tilberedningen skjer under trykk i espressomaskin eller helautomatisk maskin. Utgangspunktet er som oftest vanlig lysbrent kaffe slik vi kjenner den fra trakteren hjemme. Kaffen får et karakteristisk gyldent skum på toppen. Kaffen er mildere i smak enn espresso, syrligere enn traktekaffen og serveres i kopper eller glass på ca 1,5 dl.

Espresso con panna: Espresso toppet med ristet, tyktflytende kremfløte.

Espresso macchiato: Espresso «flekket» med en skvett melk eller melkeskum til pynt.

Cortado: Enkel eller dobbel espresso med melk. Melkemengden skal være tilsvarende kaffemengden.

Café au lait: Lait betyr melk på fransk. Café au lait er filterkaffe og varm melk i lik blanding.

Latte_art1

Caffè latte: Latte betyr melk på italiensk. Opprinnelsen til caffè latte er kaffe laget på mokkakanne med varm melk. De fleste kaffebarer lager en caffè latte av espresso og steamet melk. Serveres oftest i høye glass.

Cappuccino: Enkel eller dobbel espresso, 50/50 melk og melkeskum.

Caffè mocca: Sjokoladesaus, espresso og steamet melk.

Caffè correto: Espresso med en liten slump sprit, for eksempel grappa, brandy eller likør.