Norske Anette skal lære engelskmenn å elske god kaffe

Tidligere verdensmester i cupping Anette Moldvær, er en av Norges internasjonale kaffestjerner. Gårdsjenta fra Trøndelag har trent tre verdensmestre i barista, og vil nå lære engelskmenn å elske god kaffe mer enn te.

– Hemmeligheten bak å vinne barista-VM er karisma, fersk kaffe og ren kvern, sier Anette. Sammen med kjæresten James Hoffmann, som vant barista-VM i Tokyo i 2007, driver hun det lille brenneriet Square Mile Coffee Roasters i London. Anette sikter høyt, og vil lære engelskmenn å elske kaffe mer enn te. Te-drikkende briter er ikke lette å «omvende». Britene drikker bare to kilo kaffe i året per brite, mot nordmenn som drikker rundt ti.

– Problemet er at den første kaffen mange unge i England smaker er tynt, bittert frysetørket skvip, forklarer Moldvær.

– Engelskmennene drakk mye kaffe helt til den ble beskattet så tungt at te ble billig.

Siden da har kaffen spilt fallitt hos britene, sier Moldvær som forsøker å gjenopprette den historske «feilen» ved å drive kaffe-skole, brenneri og kaffe i London.

Høy stjerne

– Norge har hatt en god kaffehistorie sammenliknet med britene. Norske brennerier har importert jevnt over god grønn kaffe, brent den uten å gjøre den for bitter og hatt nytte av den som en sosial samlingsdrikk og energigivende oppkvikker gjennom mørke og kalde dager, sier Moldvær.

Det er noen av grunnene, tror hun selv, til at Norge har en høy stjerne I kaffeverden, og grunnen til at nordmenn drikker så mye kaffe. Selv lærte Moldvær kaffekunsten på Dromedar kaffebar i Trondheim.

– Jeg var veldig heldig som allerede i Norge var en del av et kaffenettverk. Det er et verdensomspennende, tett knyttet, entusiastisk og imøtekommende miljø, sier hun.

Mange VM-medaljer

Etter fire år på Dromedar ble Moldvært headhuntet til å undervise på kaffeskolen «The London School of Coffee». Hun flyttet til Storbritannia og vant i 2007 VM-tittelen i cupping, (kaffesmaking) og samme år vant kjæresten James barista-VM. Paret ble straks utropt til «kaffens første-par». Kort etter startet de Square Mile Coffee Roasters, og miljøet rundt brenneriet med åtte ansatte har gjort det ualminnelig godt i internasjonale kaffekonkurranser.

Anette Moldvær stod bak både Hoffmans VM-tittel i 2007 og da Stephen Morrissey vant VM-tittelen i København i 2008. Hun hadde en finger med i spillet da Gwilym Davies vant i Atlanta i 2009 og da John Gordon fikk 6. plass i VM i Bogota. Dessuten stod hun bak den engelske mesteren i 2010 og 2011.

– Barista-verden er ganske liten og tett knyttet. Å være på VM er litt som å være på en eneste lang reunion med din utvidede familie og venneflokk, sier Anette til KAFFE.

Glasurkaffe og sta baristaer

– Hva kommer det av at Norge hevder seg så godt på mange områder innen kaffe?

– Man har satt fokus på respekt for arbeidet som ligger bak koppen i gode kaffebarer, og Norge er et land som setter pris på god mat og drikke. Vi er litt sta og egne og

liker å tro at vi er best i verden, så vi jobber hardt for å bli det også, smiler hun. Selv begynte hennes kjærlighet til kaffe som lite jente på bondegården hjemme i Heimdal i Trøndelag.

–Lukten av nytraktet kaffe betød kos, gjester, vafler og sjokoladekake hjemme hos oss, mimrer hun;

– Vi hadde til og med kaffe i glasuren. Det var nok min første smak av kaffe!

Sumatra og Nyeri

Fra Heimdal har kaffen i dag bragt Moldvær til langt fjernere steder som Sumatra og Kenya, der hun var i vinter på jakt etter gode kaffeavlinger.

– Vi har kommet til et punkt og størrelse nå med Square Mile at vi har tid og kapasitet til å reise til dyrkere med sikte på å handle kaffe, sier hun fornøyd.

– Vi prøver å handle i takt med innhøstingen som foregår på ulike steder i verden til ulik tid og kjøper ikke så mye. På den måten forsøker vi og alltid ha fersk kaffe å tilby, sier Moldvær.

Selv bruker hun sitt nettverk i en «bransje som er stor og liten på samme tid» for å finne de gode gårdene. Hennes favorittområder er Kenya, El Salvador, Guatemala, Brasil, Etiopia, Colombia, Costa Rica og Rwanda.

– I år skal jeg fokusere litt mer på Burundi og Mexico, røper Moldvær. I fjor gjorde firmaet seg godt merket i barista-verden ved å publisere verdens første «barista pin up-kalender»; med muskelbilder av de tolv forhenværende VM-vinnere – selv om de færreste av dem har så mye muskler å vise!

– De er jo kjekke menn hele bunten, og flere av bildene er helt klart minneverdige, ler hun. Overskuddet av kalendersalget går til et fond for barn.

Finanskrise-brygging

Square Miles brenner rundt 90 tonn kaffe i året og er i dag åtte ansatte. I år flytter de til enda større lokaler. Kanskje blir det flere mesterskapsmedaljer også.

– Hva er hemmeligheten bak å trene en barista?

– Litt sjarm og karisma, og så må man ikke være redd for å by på seg selv. Alle kan lære seg bevegelsene i å lage bra kaffe. Det som trengs er en genuin interesse for kaffe som råvare og et talent for smak, kvalitet og detaljfokus, sier den erfarne barista-treneren.

– Vi har fulgt hjertet vårt iblant. Kunnskap om produktet og, ro og snartenking i stress situasjoner er også viktig, å være forberedt på alt og å kunne improvisere når det trengs, sier Moldvær.

Falt nesten av stolen

Moro er det ikke i mesterskap, sier hun, til tross for at hun har deltatt i så mange.

– I de tre VM jeg brant vinnerkaffen, var det mest bare stress og bekymring. Man er litt sårbar der bak i kulissene mens noen tar produktet ditt og serverer det til strenge dommere, mange av dem dine venner og alle kolleger i kaffe, sier hun.

– Da James vant kunne jeg ikke se på, men i ettertid sa at et par av dommerne hans at selve oppvisningen husket de ikke så mye av, bare at de syntes James var så hyggelig!

Da Stephen vant kom han til et kritisk punkt i finalen, men han klarte å snu nervøsiteten til et utrolig sjarmerende øyeblikk mellom ham, dommerne og publikum og høstet mye latter og rungende applaus, husker Moldvær.

Da Gwilym vant i 2009 «holdt hun på å falle av stolen» da han gikk over tiden; men vant gjorde han likevel.

– Og hemmeligheten bak en vinnerkaffe er… ?

– Å starte med ferske grønne bønner av god kvalitet, som brennes nøysomt og riktig. Dernest må kaffen benyttes mens den er fersk, du må ha ren og god kvern og maskin og til slutt; rent vann og riktig bryggeoppskrift!

One-of-Moldvars-favourite-coffees-Tegu-Factory-in-Kenya-2012-600x400
– Tegu-fabrikken i Etiopia er en av mine favoritter, sier Moldvær. Bildet på Square Mile-bloggen hennes er tatt vinteren 2012. Bak en god barista står ofte en Anette Moldvær. Anettes kjæreste James Hoffmann ble verdensmester i barista i 2007 med Anette som trener. Her er hun i Costa Rica. Foto: Henrik Pryser Libell