Kreativt kaffemiljø i Kristiansand

Koselige kaffebarer, flere kaffebrennerier og kvalitetskaffe på restaurant. Engasjerte entusiaster har løftet Kristiansand til å bli en spennende kaffedestinasjon!

Kristiansand er sikkert den småbyen i Norge med flest kaffebrennerier. Sørlandets Kaffebrenneri, Carlos Coffee, Mean Bean og Cemo selger spesialbrent kvalitetskaffe som serveres etter alle kunstens regler på byens kaffebarer og spisesteder. Det har gitt sørlendingene smaken på god kaffe og de kjøper med seg nybrente bønner hjem som de gjerne maler selv.

Byen har mange små kaffesteder som er personlig drevet, og inntil Starbucks etablerte seg i 2017, har de store kjedene til nå ikke satset aktivt i sør. Laura’s på Nedre Torv var den første kaffebaren i Kristiansand (1998), og har betydd veldig mye for kaffemiljøet i byen. Nå er sentrum under ombygging, og Laura’s har lagt ned.  Camillo Bastrup, Cuba Life og Mean Bean er blant kaffebarene som holder liv i kvalitetskaffe for de kaffeglade lokale og hyttefolket på sommeren.

Cuba Life

Tollbodgata 6

Bilde fra Cuba Life kaffebar

Dette er en herlig ”brun” kaffebar med kun åtte plasser som oser avsøramerikansk sjarme. José Corado står klar bak disken, han er den rette mannen til å fortelle om kaffe. Han kommer fra Guatemala og familien hans driver kaffefarm. José forteller med glede  om jordsmonn, klima, innhøsting og kvalitet på kaffe. På mobiltelefonen viser han bilder av faren på hest på kaffeplantasjen. Kaffeplantene har allerede begynt å blomstre.

– Om to år skal vi ha kaffe fra vår familiegård i Guatemala her i Kristiansand. Da kan du komme tilbake for å smake. Vi må bare øke kvaliteten først, forteller José.

Under innhøstingen må kaffebærene plukkes når de er røde, da er de modne. Alle bærene modner ikke samtidig så det betyr at man må plukke fra samme plante flere ganger. Det tar mye tid og koster penger.

– Til nå har vi høstet alle bærene samtidig, noen røde og andre grønne. For å eksportere til Norge, må vi bare velge ut de modne, røde bærene. Dere er bevisst på kvalitet, informerer José.

Han kom til Norge pga. kjærligheten, har lært seg norsk og stortrives. Det å drive kaffebar er José som skapt til.

–Vil du ha en kopp kaffe? –Ja takk” svarer jeg.

José veier opp 18 gram kaffe (Kayon Mountain fra Etiopia) pr 250 gr vann, og håndbrygger kaffen i 2,5 minutter med rolige, jevne og roterende bevegelser. –Jevn tilførsel av vann gir saftig preg på kaffen, og kontakttid på 2 minutter 30 sekunder stemmer perfekt, sier han.

Kaffen renner ned i en kolbe som han serverer fra, og det er en del av opplevelsen på Cuba Life å følge José under tilberedelsen.

Deilig kaffeduft pirrer neseborene, smaken er delikat og ren, med lang ettersmak av sjasminer, fersken og bittersøt sjokolade.

Han forteller at kvalitetskaffe bevarer smaken selv om den er lunken, den blir sødmefull, mens dårlig kaffe blir bitter når den kjøles ned. José eksperimenterer stadig med nye kaffevarianter og metoder, og til sommeren skal kan servere kaldbrygget kaffe til gjestene!

Hvorfor navnet Cuba Life? Jo, fordi opprinnelsen var en forretning spesialisert på cubanske varer. I dag finnes fortsatt et eget klimakontrollert rom (humidor) med et av landets største utvalg av sigarer.

Camillo Bastrup

Markens gate 53

Bilde av Hario håndbryggere
Foto: Magnus Wintersborg

Dette er et sjarmerende cafélokale med koselig stemning. Tydeligvis et stamsted for mange lokale. Her kan møte gode venner til en god samtale og god kaffe. Kaffekosen lenge leve.

–Hva slags kaffe liker du? spør den vennlige kvinnelige baristaen. –Fyldig og mørk vanlig svart kaffe, ikke espresso, svarer jeg. –Da må du prøve Chelektu fra Kenya, sier hun umiddelbart.

Min nye kaffeopplevelse tilberedes rett i koppen fra filterholder i kobber på stett – bryggemetoden kalles V60, samme som hos Cuba Life men der lages kaffen i kolbe. Jeg følger med når baristaen fukter filteret varmt vann før bryggingen starter.

Kaffen serveres i stor, generøs kopp og smaken er akkurat passe fyldig med en interessant friskhet.

Kaffebar Camillo Bastrup er stappfull på en vanlig fredag ettermiddag. Folk kommer stadig innom for å kjøpe meg seg kaffe i løsvekt hjem. Kaker og sandwiches finnes i disken om man er mer enn bare kaffetørst. Her går det unna.

Hvorfor navnet Camillo Bastrup? Camillo Bastrup var en kjent forretningsmann som bla. importerte kaffe mot slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet til Sørlandet. Han var med å starte Dampbageriet i 1862, fortsatt et av landets eldste bakerier. I 1932 ble Camillo utnevnt til æresmedlem av Kristiansands handelsstandsforening.

Con Amor Kaffebar

Markens gate 42 (I Vivo bokhandel)

Bilde av interiøret på Con Amore
Foto: Gunnhild Bjørnsti

Vil du prøve velsmakende fairtradekaffe, med kaffe direkte innkjøpt fra lokale kaffebønder i Chancemay i Peru? Da er kaffebaren på Vivo Bokhandel stedet. Søstrene Kristine og Hanne Reinertsen driver kafeen i et samarbeid mellom Filadelfia og den kristne bokhandelen Vivo.

Her kan man lese aviser og bøker samtidig som tar en kopp kaffe med god samvittighet.

Kaffebarens overskudd går til gode formål og kaffebøndene får anstendig betalt. Con Amore selger også kaffe i kiloposer for den som ønsker det, og fra nettbutikk.

Tea & Coffee Shop

Markens gate 25B (Lillemarkens)

Bilde fra kaffebutikk
Foto: Gunnhild Bjørnsti

Lillan Balstad, opprinnelig organist, var tidlig ute med kaffe- og tebutikk i Kristiansand. Hun var svært interessert i kaffe og startet forretningen på 1990-tallet i Lillemarkens. Store sekker med kaffebønner står åpne, Lillan fyller i poser som skal sendes til hele landet.

–Vi selger over 400 kg kaffe i uken, både direkte i butikken og via nettbutikk. Vi må da være en av de største i Norge? Vi er kjent for gode priser og god kvalitet, sier Lillan med det et sort smil. Lillan selger også gode kaffemaskiner, Rancilio og ECM, kverner og annet utstyr.

–Kaffen kjøper jeg direkte fra Drury Tea & Coffee i London som jeg kom i kontakt med allerede på 90-tallet. Det er samme sted som Gordon Ramsay kjøper fra og mange Michelin restauranter, fremhever Lillan og påpeker: –Kaffen har ikke vært pakket om; du får den slik den kom fra kaffebrenneren, – rett i sekken. Dette gjør at kaffen holder utrolig godt på aromaen.

Mean Bean Kunstmuseet

Skippergata 24

Bilde fra kaffebar
Foto: Juni Margrethe Torridal

«Kaffe med karakter» er slagordet hos Mean Bean Museumskafé. De har i sitt lille brenneri i flere år brent spesialkaffe nøye utvalgt med smak av det landet den kommer fra, og som varierer etter sesongene. I tillegg kjøper Mean Bean inn nybrent kaffe fra danske Jøran Stiller. Egne baristaer tilbereder kaffe på den beste måten så får kjenne hvordan god kaffe skal smake.