Kaffeprisene skal opp

Siste år har kaffeprisene økt med rundt 90 prosent. Fortsatt mener direktør Tor Glavin i JOH Salg at prisnivået er lavt.

Han viser til at forbrukerne må ha en stor betalingsvilje når kapsler til Nespresso-maskiner kan gå for en kilopris på 6 – 700 kroner.

– Er kvaliteten og bruksvennligheten god er kaffe en lite prisømfindtlig vare, mener Glavin. Og han synes det ikke gjør noe om dyrkerne av verdens nest største handelsvare etter olje sikres et bedre utkomme.

Bare i Brasil har man rasjonell og maskinell innhøsting av kaffebønner. Ellers er det ikke uvanlig at de som høster inn henger i bratte skråninger og høster for hånd. Et både tungt og til dels farefylt yrke som Glavin mener godt kunne fortjent bedre utkomme.

– Når det gjelder kaffeprisen skal vi også ha et våkent øye på Kina, sier han. – Vestlig inspirerte kinesere tar etter vestlige vaner, så også kaffe. Vi har bare sett starten på kaffekonsum i Kina, og kan nesten ikke forestille oss hvordan det vil gå om kineserne kommer i nærheten av vestlig volum. Men landet har så godt som ingen egen kaffeproduksjon. Når forbruket tiltar fremover og også India øker sitt kaffeforbruk vil dette klart kunne bidra til sterkt økende priser.

Tekst: Dagligvarehandelen / Arne Giverholt